Роботиката е стихията на Димитър Рангелов още от гимназистките му години в

...
Роботиката е стихията на Димитър Рангелов още от гимназистките му години в
Коментари Харесай

Изкуственият интелект помага в разкриването на престъпления

Роботиката е стихията на Димитър Рангелов още от гимназистките му години в Софийската професионална гимназия по електроника " Джон Атанасов ". Капитан на тим по роботика, победител в надпревари и учител на курсове за деца и юноши, Димитър не стопира да изумява със своите разработки.

Сред последните му постижения е програмен продукт, който към този момент намира приложение в полицейските ръководства в Нидерландия, с помощта на неговата новаторска технология за изкуствено зрение. Софтуерът основава обширна база данни за убийства, анализирайки остарели вестници и извличайки основна информация от тях, в това число и за неразкрити закононарушения.

В изявление за предаването " Нашият ден ", Димитър споделя: " Проектът към момента е в развой на доработка и се стремим да съберем най-голямата база данни за убийства, от антични времена до наши дни. Целта ни е да разработим инструмент, който да може да следи и проучва разнообразни източници на информация – от медии до архиви на съдилища и държавни институции, в това число и директна връзка с полицейските служби. ”

Технологията разрешава бързо събиране на информация за мястото на престъплението, даже преди тялото на жертвата да е изстинало. С помощта на изкуствения интелект софтуерът проучва, прави профили на другите местопрестъпления и свързва сходни профили, което дава опция за предугаждане на евентуални бъдещи закононарушения, като серийни убийства.

Димитър акцентира смисъла на изкуствения разсъдък в полицейската работа: " Инструментът не замества опита на полицейските чиновници, а добавя и улеснява тяхната работа. Предоставя разбори, които могат да предскажат къде би могла да бъде идната жертва. За изкуствения разсъдък е елементарно да съпостави и проучва голям брой профили, до момента в който за хората това постоянно е по-трудна задача. "

Освен в създаването на тази технология, Димитър е деен и в самодейността " Кибер клуб ", която се концентрира върху повишението на осведомеността за интернет сигурността измежду децата посредством новия план " Кибер знам ".
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР